Znanje, poštenost in sodelovanje na delovnem mestu

Objavljeno:

Na prvi januarski vikend smo se spoznali z novo skupino udeležencev za zdaj zadnjega kroga programa za raziskovalke in raziskovalce. Tokrat se bomo družili z več kot 20 mladimi, ki prihajajo iz vse Slovenije, povečini pa iz vzhodnega konca. Ker se med seboj v veliki meri še nismo poznali, smo se prvi dan spoznali najprej z vsebino programa, potem pa še med seboj na hitrih zmenkih, ki so nam dali malo misliti:

  • O čem se nikoli ne hecaš?
  • Če bi bil superjunak, kakšen junak bi bil in zakaj?
  • Če bi lahko povabil na večerjo kogarkoli, kdo bi to bil?

Naslednji dan so se udeleženci nekoliko resneje posvetili premisleku o tem, kako se oblikuje dober oziroma slab občutek o sebi. Kdo vse je vplival na to, kako danes vidijo sebe? Kako lahko poskrbijo, da bo dober občutek o lastni vrednosti in sposobnosti močnejši? Skozi te premisleke je udeležence vodil dr. Tomaž Erzar iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino.

V nedeljo pa so udeleženci pregledali, katere vrednote so jim v tem trenutku življenja najpomembnejše in se pogovorili o tem, katere vrednote so jim pomembne na delovnem mestu. Je katera izmed njih taka, od katere ne bodo odstopili? Ali morda drugi vidijo te iste vrednote na drugačen način? Kako lahko jasno svojemu šefu povemo, zakaj nam je določena stvar zelo pomembna za to, da smo lahko boljši sodelavci?

Nato so v manjših skupinah pripravili sezname vrednot, ki so jim skupne v delovnem okolju in čeprav so se med skupinami odgovori precej razlikovali, so najpogosteje omenili:

  • znanje,
  • poštenost,
  • delavnost in
  • sodelovanje na delovnem mestu.

Povedali so, da si želijo, da bi lahko uporabili svoja znanja in izobrazbo pri delu, saj ju vidijo kot odlično podlago za učinkovito delo. Prav tako si želijo, da bi na delovnem mestu poštenost, spoštovanje in resnicoljubnost veljali za vrline. Skupine so tudi omenjale delavnost in “partnerstvo”, ki so ga razumele predvsem kot dobro sodelovanje med sodelavci: da se s sodelavci z veseljem lotijo dela in se nanje lahko zanesejo.

Za nekatere na prvi pogled težek izziv, ki ga je udeležencem nato zastavila predavateljica Jona Mirnik Cerar, pa je obrodil zelo lepe sadove: potem, ko so 30 prijateljem poslali SMS s kratko prošnjo, da jim ti vrnejo 3 njihove dobre lastnosti, so z veliko presenečenja na telefonih odkrili kopico pozitivnih in toplih sporočil, ki so jim dala energijo za naprej.

Nato so se posvetili še “slabim lastnostim”, za katere so prepričani, da jih imajo. Za vsako od njih so poiskali poklic, kjer je takšna lastnost še posebej cenjena in ugotovili, da lahko svoje navidezne šibkosti tudi koristno uporabijo. Vikend smo zaključili z zelo pomembnim vprašanjem:

Kaj zame predstavlja uspeh?

In vas vabimo, da si nanj odgovorite tudi sami!

 

Ali veste, kaj potrebujete za to, da ste pri delu uspešni?
Izberi si svojega coacha PP