Katera pot ustreza – meni?

Objavljeno:

Na tretji delavnici jesenskega kroga programa RR smo se med 25. in 26. novembrom v Celjskem mladinskem centru posvetili raziskovanju tega, katere oblike dela in delovnih okolij bodo udeleženci najverjetneje srečali, ko se bodo podali na pot uresničevanja njihove vizije. Z nami sta bila Jernej Pangeršič iz trbovljskega podjetniškega inkubatorja Katapult (na fotografiji spodaj) in Rok Capuder iz Zavoda 404 (zadnja fotografija v novički).

V soboto smo se najprej pogovarjali o tem, katere stvari so jim pomembne na delovnem mestu, da se lahko na delu dobro počutijo in so produktivni: radi delajo v veliki ekipi? V pisarni ali na terenu? Kaj pa fiksen delovnik, jih privlači? Diskusijo o ti. “delovni kulturi” smo nadgradili s pogovorom o vrednosti stvari na trgu.

Popoldne smo se srečali z vprašanjem: kako veš, da je nekdo “v službi”? Večina elementov delovnega razmerja nam ni delala težav, ugotovili smo le, da se v podrobnostih skriva marsikaj. Ko smo si v treh skupinah pogledali po dva različna primera pogodbe o zaposlitvi, avtorske in podjemne pogodbe ter v diskusijo vključili še študentsko delo, se je pogovor hitro razvnel. Kaj pomeni “delati po naročilu delodajalca”? Kdaj lahko zavrnemo delo? Katere pravice delavcev uresničujejo različne oblike dela? Dan smo zaključili ob pogovoru o tem, kako začeti lastno podjetje in kaj je v ozadju uspešnih kickstarter kampanj.

V nedeljo smo nadaljevali delo in razmišljali o tem, kakšna vprašanja in kakšne odgovore potrebujemo za to, da bi izvedeli kar si želimo o trgu dela? Vadili smo se v postavljanju odprtih vprašanj in izogibali takšnim, na katera ni odgovora (“Ali lahko živim od te oblike dela?”). Nato so imeli udeleženci veliko časa za samostojno delo: raziskovali so karierne poti, ki jih zanimajo in o njih poskusili zbrati čim več ključnih informacij, ki so jih nato predstavili drugim.

Vikend pa smo zaključili z dolgim sproščenim pogovorom o tem, kako ugotovimo, če se neko podjetje dejansko sklada z našimi vrednotami in prepričanji. Kaj lahko razberemo iz njihove vizije in vrednot? Kaj nas pri tem najmočneje nagovarja?

Je tudi v tebi kaj Ivana Cankarja?
Ali veš, kako zgleda tvoj idealni delovni dan?