Mladi si želijo odgovornosti in spoštovanja

Objavljeno:

Jesenski krog programa RR se bo odvijal od oktobra do decembra v mladinskem centru v Celju. Obiskuje ga skupina okoli 20 mladih iz vse Slovenije, ki so si zadali, da bodo ob koncu programa bolje razumeli, na kakšno življenjsko pot se želijo podati. Program smo pričeli z vikend delavnico Spoznaj se (20.-22. oktober). Petkov večer smo najprej namenili predstavitvi programa in česa se lahko udeleženci še veselijo v prihodnjih tednih, nato pa smo se na živahnih hitrih zmenkih bolje spoznali med seboj.

Udeleženci so nato v soboto pričeli z “resnejšim” delom. S pomočjo ličnih figuric so se posvetili vprašanju, kaj vpliva na njihovo mnenje o sebi in kakšen vpliv imajo nanje ljudje v njihovi bližini. Izbrali so figurice zase in za člane svoje družine. Opravili pa so tudi premislek, zakaj in kako se negativne misli lažje zadržijo v naših glavah. Učili so se oblikovati pozitivna sporočila sebi in si izkazati sočutje. Ta dan je vodil delo dr. Tomaž Erzar iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino iz Ljubljane. 

 

S slanimi kanapeji, sladkimi minjoni in sladicami v skledicah sta nas razvajala tudi dva naša bivša udeleženca programa RR, ki sta od pomladi naprej razvijala svoje podjetje Gozdiček Kayo. Opazite kak poseben detajl na sladicah?

Naslednji dan so udeleženci raziskali, katere vrednote so jim v tem trenutku najbolj pomembne in katere bodo prinesli s seboj na delovno mesto. Izkazalo se je, da si tako taborniki kot mladi, ki niso člani taborniške organizacije, v veliki meri delijo vrednote. Vse tri skupine so namreč izpostavile:

  • spoštovanje (do človeka, do dela) in
  • odgovornost (prevzemanje odgovornosti, jasna porazdelitev nalog, do sebe, do drugih).

Kot skupno vrednoto so vse tri skupine izpostavile naravo, dve skupini sta celo rekli, da je ta vrednota zanju pomembna tudi na delovnem mestu in da si želita dela v naravi ali za naravo.

Nato so se udeleženci posvetili svojim dobrim lastnostim in vaji, kako lahko lastnosti, ki se jim morda zdijo »slabe« unovčijo na uporaben način. Vrhunec dneva je bila sms anketa: udeleženci so stopili iz cone udobja in prijateljem po sms-u poslali prošnjo po seznamu 3 dobrih lastnostih, ki jih ti vidijo v njih. Prav vsi so hitro dobili pozitivne odgovore, ki so jim dali energijo še za zadnjo nalogo v dnevu: opisati, kako si vsak od njih predstavlja uspeh. Nedeljsko delavnico je vodila Jona Mirnik Cerar, ki se ukvarja s področjem transakcijske analize in nenasilne komunikacije.

TAPOS na radijskih valovih
Pridi na vikend vodnikov